Preguntes freqüents

Com està regulada a Catalunya?

RD 1529/2012 de 8 de novembre, pel qual es desenvolupa el contracte per a la formació i l'aprenentatge i s'estableixen les bases de la formació professional dual.

Resolució ENS/1204/2012, de 25 de maig, d'organització de la formació en alternança en els ensenyaments de formació professional inicial.

Resolució EDU/2085/2020, de 20 d'agost, que actualitza la formació en alternança en els ensenyaments de formació professional inicial.


Quina és la durada d'un itinerari de FP Dual a l'empresa?

La modalitat Dual té una durada ordinària de 1000 hrs a fer a l’empresa. Depenent del cicle formatiu el nombre d’hores pot variar entre un mínim de 900 hrs i un màxim de 1.100 hrs.

En quines especialitats es pot desenvolupar un projecte d'FP Dual?

Es pot desenvolupar un projecte de Formació Professional Dual en tots els cicles i famílies professionals existents. L’institut Can Vilumara ofereix el curs 20-21 FP DUAL als cicles de Tècnic en Educació Infantil i Animació Sociocultural i Turística i té com a objectiu a curt termini oferir en els propers cursos la resta de cicles formatius en modalitat dual.

Com es formalitza la col·laboració entre l’empresa i el centre d’estudis?

La relació entre les parts s’articula mitjançant la signatura d’un conveni de col·laboració entre el centre educatiu i les entitats/empreses on queden recollits els aspectes generals principals de la formació dual. Posteriorment en iniciar les estades a l’empresa, mitjançant els acords formatius individuals de l’alumnat.

Hi ha obligatorietat de remunerar l'aprenent?

Sí, s’ha de remunerar les hores que l’aprenent fa a l’empresa segons la normativa vigent de cada modalitat d’estada: beca o contracte.

Aquesta despesa inicial que fa l’empresa reverteix en un major compromís i en una millora de la qualificació de l’alumnat aprenent, i suposa a curt termini per l’empresa un retorn de la inversió pel seu valor afegit.

Com es pot vincular l’alumnat amb una empresa?

L’estada a l’empresa de l’alumnat es pot fer mitjançant un contracte laboral o una beca formativa. La modalitat d’estada la determina l’empresa d’acord amb els seus criteris. Tanmateix es considera que el contracte laboral per a la formació i l’aprenentatge és el més adient.

Hi ha obligatorietat de donar-los d'alta a la Seguretat Social?

Sí, en totes dues modalitats d’estada, beca o contracte, l’empresa haurà de donar d’alta a l’alumnat aprenent a la Seguretat Social, quedant els termes i condicions regulades per la normativa vigent de cada modalitat.

Quin tipus de seguiment de l'estudiant-aprenent es porta a terme?

Són el tutor de centre i el tutor d'empresa els responsables del desenvolupament, seguiment i avaluació dels aprenents. Aquest seguiment es realitza de manera mensual, parcial i final.

Poden les empreses participar en el procés de selecció dels candidats?

El procediment més habitual és que el centre fa una preselecció de l’alumnat i és l'empresa la que definitivament escull les persones que es formaran a l'empresa. El centre ha d'acordar i facilitar la participació de l'empresa en el procés. Tanmateix, l'empresa pot proposar un altre mètode o el seus criteris de selecció. És molt desitjable i recomanable que l'empresa participi en el procés de selecció de l'alumnat ja que facilita que l'aprenent encaix amb els valors i la forma de treball de l'empresa.

Quina organització i horari pot fer l'aprenent?

L’estada de l’alumnat es pot organitzar per dies a la setmana, per setmanes, per quinzenes o altres distribucions que s'acordin per ambdues parts.


L’horari a l’empresa es pot organitzar en franges de matí o tarda,o de jornada sencera quan l’alumnat no assisteix al centre educatiu. La dedicació màxima entre l’estada a l’empresa i l’assistència al centre educatiu no ha de sobrepassar les 40 hores setmanals.


L'organització de l'estada en calendari i horari s’ha de recollir en l'acord formatiu individual de l'alumnat.

Existeix compromís d'incorporació a l'acabar el procés?

No s'exigeix a l'empresa un compromís d'incorporació de l'alumnat a la plantilla de les empreses a l'acabar la Formació Professional Dual.

Hi ha algun tipus de bonificació si després de formar l'aprenent l'empresa decideix contractar-lo?

Sí. Hi ha diferents tipus de bonificacions i reduccions de la quota empresarial de la Seguretat Social. Per exemple, la conversió de contractes per a la formació i l'aprenentatge en contractes indefinits té una reducció en la quota empresarial de la Seguretat Social durant tres anys sempre que es compleixin les condicions legals establertes per a això.

És ara un bon moment per promoure la formació dual a Catalunya?

Sí. Ara és el moment!! Les empreses valoren cada vegada més la formació dels seus treballadors, com un actiu a tenir em compte, i els centres educatius el treballar conjuntament amb el teixit empresarial per a la millora de la FP i de la inserció laboral de l'alumnat.

Modificar cookies